Ook Waalre sluit zich aan bij initiatief duurzame gronduitgifte

Geplaatst op woensdag 28 oktober 2020

Gemeente Waalre heeft haar handtekening gezet onder het ambitiestatement Duurzame Gronduitgifte. Zij volgt daarmee het voorbeeld van 24 andere organisaties en gemeenten, die eveneens hebben uitgesproken zich te willen inzetten voor een duurzamer gebruik van hun gronden. Hun gezamenlijke inspanningen moeten zorgen voor herstel van de biodiversiteit, een betere bodemgesteldheid en een betere waterkwaliteit in Brabant.

Oplossingen op ieders eigen manier

De 25 organisaties (waaronder provincie, gemeenten en waterschappen) maken zich, meestal samen met agrarische ondernemers, hard voor een duurzamer grondbeheer. Zij willen zo oplossingen vinden voor soms ingewikkelde maatschappelijke opgaven als bijvoorbeeld het herstel van de biodiversiteit en de klimaatverandering. Dat doen de 25 deelnemers allemaal op hun eigen manier, op een wijze die past bij de grondportefeuille én bij de afspraken die zij eerder al met hun pachters hebben gemaakt. De een stimuleert de aanleg van bloemenrijke akkerranden, de ander stelt eisen aan het gebruik van mest en bestrijdingsmiddelen en een derde houdt bij de selectie van pachters rekening met hoe duurzaam zij te werk gaan op hun eigen bedrijf. Vaak staan er ook aantrekkelijke beloningen voor de pachters tegenover, zoals kortingen op de pachtprijs of betere voorwaarden.

Handreiking

Voor gemeenten en andere organisaties, die met duurzame gronduitgifte aan de slag willen, is een handreiking beschikbaar. Ervaring opdoen of delen over duurzame gronduitgifte? Aanmelden voor het leernetwerk kan bij Andrea Almasi, via aalmasi@brabant.nl.

Meer nieuws

Nieuwsarchief

Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.