Bestrijding eikenprocessierups

Geplaatst op dinsdag 21 april 2020

Deze week zijn we gestart met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Dit wil zeggen het bespuiten van eikenbomen in de gemeente met een biologisch middel. Maar hoe wordt nou bepaald wanneer we starten met het bespuiten van de bomen, op welke locaties en hoe kunt u ons helpen? U leest het hier.

Wanneer worden de bomen bespoten?

In de gemeente Waalre hebben we gekozen om de bomen preventief te bespuiten met een biologisch middel. Dit middel werkt alleen als de rupsen uit het ei zijn gekomen en als er blad aan de eikenbomen zit. Begin april zijn de eerste rupsen uit het ei gekomen. En inmiddels zijn ook een groot deel van de eikenbomen blad aan het ontwikkelen. Omdat eikenbomen niet allemaal tegelijk nieuwe bladeren maken wordt de behandeling na twee weken nog een keer herhaald. De rupsen hebben als deze uit het ei komen nog niet direct brandharen. De brandharen ontstaan bij de eikenprocessierups na ongeveer 4 weken.

Locaties

We bespuiten alleen de eikenbomen op locaties met een hoog risico zoals basisscholen en drukke fietsroutes. Plaatsen waar beschermde vlindersoorten aanwezig zijn worden niet preventief bespoten. In de gebieden waar we niet preventief gaan bestrijden gaan we net als voorgaande jaren de aanwezige processierupsen verwijderen door deze op te zuigen met een industriële stofzuiger. Op drukke plekken gaan we vanaf mei wekelijks langs om te kijken of er processierupsen aanwezig zijn. Als dit het geval is worden de rupsen direct verwijderd.

Hoe kunt u ons helpen?

Wij controleren zelf wekelijks óf en waar er rupsen aanwezig zijn. Maar u kunt ons ook helpen door de locaties waar de eikenprocessierupsen zitten aan ons door te geven. Wanneer u ergens een nest of eikenprocessierupsen ziet meldt dit dan via het meldingsformulier of telefonisch bij de gemeente. Het helpt ons enorm als u bij de melding de locatie zo exact mogelijk aangeeft. Bijvoorbeeld door het vermelden van een straatnaam en huisnummer. Het nest of de rupsen worden dan uiterlijk de week volgend op de melding verwijderd. Tegelijk met het verwijderen controleren wij dan de eikenbomen in de directe omgeving. Als hier ook nesten of rupsen worden aangetroffen worden deze ook direct verwijderd.

Meer informatie

Op onze speciale eikenprocessierups pagina vind u informatie over de bestrijding van de eikenprocessierups in de gemeente. Hier leest u ook wat u zelf kunt doen in de bestrijding tegen de eikenprocessierups. 

Meer nieuws

Nieuwsarchief

Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.