Slimme wijk voor senioren rondom Malvalaan

Geplaatst op donderdag 13 februari 2020

Rondom de Malvalaan verrijst op termijn een sociale, inclusieve woonomgeving die ervoor zorgt dat senioren langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Wethouder Lianne Smit (Zorg en Welzijn) zette deze week haar handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst met Wooninc., Oktober en de TU Eindhoven (Tu/e).

Slimme technologie en een sociaal ontwerp van de wijk én de voorzieningen moeten ervoor zorgen dat er rondom de Malvalaan een slimme wijk ontstaat. Een wijk die gericht is op het vergroten van de zelfstandigheid van senioren, hun gevoel van veiligheid en de sociale samenhang in hun leefomgeving. Er worden nieuwe technieken toegepast en er wordt anders gedacht over het concept zorg en huisvesting voor ouderen. In de praktijk moet blijken welke wijzigingen succesvol zijn. Dit project krijgt daarom de status 'living lab'. Er zijn in Nederland meerdere slimme wijken. Het grote verschil in dit project is dat het een empatische woonomgeving wordt die voor bewoners zorgt.

Inclusief

Wethouder Smit is blij dat er met slimme oplossingen nagedacht wordt over huisvesting van senioren. “Waalre moet een fijne woongemeente zijn voor iedere inwoner. Ons streven is dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, in verbinding met de wijk en haar bewoners. Deze samenwerking is een goed voorbeeld van het samenbrengen van behoeften en mogelijkheden voor het realiseren van een sociale, inclusieve woonwijk. De kracht van deze wijk is dat slimme technologie zich aanpast aan de bewoners en hun behoeften.”

Samenwerking

De samenwerking met de TU/e is bedoeld om landelijke en internationale trends en ontwikkelingen rondom slimme wijken in beeld te brengen en, indien gewenst, toe te passen. Ook inventariseren zij de behoeften van de huidige bewoners van de Malvalaan. De verwachting is dat hun onderzoek binnen een jaar is afgerond. Naar verwachting start de renovatie, sloop en nieuwbouw van de woongebouwen in 2021.

Meer nieuws

Nieuwsarchief

Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.