Kwispellezen Bibliotheek Waalre

Geplaatst op donderdag 11 april 2019

Voorlezen aan een hond? In de bibliotheek in Het Huis van Waalre gebeurt dit sinds kort wekelijks, onder de naam Kwispellezen. Het is een succesvolle methode voor kinderen die moeite hebben met lezen. Hulphond Vaiko luistert aandachtig, het zelfvertrouwen en motivatie van het kind groeit.

Kwispellezen is in 2017 ontwikkeld door Hulphond Nederland en de Bibliotheek Midden-Brabant. Acht weken lang leest het kind wekelijks een kwartiertje voor aan Vaiko. Vaiko luistert en reageert. Maar hij geeft geen commentaar wanneer er een keer iets fout wordt gelezen. Het effect is dat het kind ontspannen is, succeservaringen opdoet en met steeds meer plezier een boek pakt om te gaan lezen. En uiteindelijk steeds gemakkelijker zal lezen.

Speciaal getraind

Vaiko is speciaal voor Kwispellezen getraind door Hulphond Nederland.  Hij heeft geleerd zich niet te laten afleiden door de omgeving en welke mate van interactie tussen hem en het kind prettig werkt.

Voor wie is het?

Kwispellezen is voor kinderen uit groep 3 en 4, die vanuit hun basisschool worden aangemeld. Een pedagogisch begeleider begeleidt de voorleeshond en het kind. Ondertussen gaat een bibliotheekmedewerker met de ouders in gesprek, luistert en biedt praktische handvatten om het leesplezier thuis voort te zetten.

Momenteel lezen in Waalre 4 kinderen voor aan Vaiko, waaronder Sanne en Lucas. Hun moeders zijn er duidelijk over:

"Kwispellezen is geweldig! Het motiveert Sanne enorm om meer te lezen. Ze geniet er heel erg van." Moeder van Sanne

"Ik vind het echt leuk om hem hier te zien genieten. Lucas gaat met plezier naar Kwispellezen." Moeder van Lucas

Na de herfstvakantie komt er in Waalre een nieuwe ronde Kwispellezen. Ook in Eindhoven wordt het Kwispellezen dan opgestart. Wil je meer informatie over Kwispellezen in de bibliotheek? Mail gerust naar Margot Lasance via e-mail m.lasance@bibliotheekeindhoven.nl.  

Meer nieuws

Nieuwsarchief

Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.