Verenigingen halen de bezem door Waalre

Geplaatst op vrijdag 5 oktober 2018

Zaterdag 29 september waren verenigingen uit heel Waalre op de been met maar één doel: flink de bezem erdoorheen! Vogelvrienden, de jeugd brandweer, visvereniging de Meeris, en twee duikverenigingen ruimden zwerfafval op. Bermen, wegen, om en zelfs ín het water. Ze werden daarbij ondersteund door de gemeente Waalre en de Ergon met materiaal, de aanhanger-van-schoon-Waalre én verse koffie.

Zwerfafval is schadelijk

Afval in de natuur en op straat is schadelijk voor mensen en dieren. Het duurt maanden voordat papier vergaan is en jaren voordat een colablikje uit het milieu verdwenen is. Plastic is problematisch omdat het uiteenvalt in minuscuul kleine stukjes die nooit helemaal uit het milieu verdwijnt. Iedereen kan iets doen tegen zwerfaval. Een inkoppertje, maar gooi ten eerste je eigen rommel in de afvalbak. En raap af en toe wat op. Ook al is het niet van jou, je bewijst er het milieu een grote dienst mee!

Verenigingen aan de slag

De verenigingen van Waalre pakten het groots aan en waren met ruim 40 personen op de been om afval op te ruimen. Van 9:00 uur in de ochtend tot in de middag vulden ze tientallen vuilniszakken met zwerfafval.

De Vogelvrienden en de jeugdbrandweer raapten op uitvalswegen en de visvereniging ging rondom waterplas de Meeris aan de slag. Acht duikers van Delphinus Eindhoven en Valkenswaardse Watersportvrienden, die regelmatig duiken in de Waalrese waterplas de Meeris, waren ook van de partij. De duikers zochten afval zoals zij dat het liefst doen: al duikend onder het wateroppervlak. Want ook dáár lag een hoop zwerfafval.

De totale vangst? “Bij elkaar raapten we ruim twee kuub zwerfafval”, vertelt een deelnemer, “vooral veel plastic en blikjes”. Uit de waterplas werd zelfs een waarschuwingsbord voor blauwalg getrokken. “Waarschijnlijk ooit omver geduwd en in het water gegooid.” Overigens is voorafgaand aan de zoekactie door het waterschap bevestigd dat er nu geen sprake is van blauwalg.

Aanhanger-van-schoon-Waalre

De verenigingen maakte tijdens hun opruimactie gebruik van de Aanhanger-van-schoon-Waalre! Een aanhangwagen boordevol handige spullen om zwerfafval te rapen; knijpers, handschoenen, veiligheidshesjes, afvalzakken. De aanhanger is te leen voor iedereen in Waalre die een opruimactie organiseert. Samen met buren, vrienden, sportclub, school of collega’s. Mooi meegenomen, iedereen die de Aanhanger-van-schoon gebruikt, maakt kans op een buurtbarbecue. Zo wordt werken aan een schone buurt ook een gezellig feestje! Zelf de aanhanger lenen? Kijk op: www.waalre.nl/aanhanger.

Zwerfafval aanpak

De gemeente Waalre heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil op allerlei manieren bijdragen aan een duurzame samenleving en een beter milieu. Daarom heeft de gemeente een ‘Plan van Aanpak Zwerfafval’. Het afvalrapen tijdens de avondwandeltochten is hier een onderdeel van. Andere projecten zijn onder andere het plaatsen van blikvangers langs fietspaden, gastlessen op basisscholen over zwerfafval, afvalvermindering op evenementen en het faciliteren van vrijwilligers die zwerfafval rapen. Zo houden we samen Waalre mooi, schoon en fijn om te wonen.

Meer nieuws