Blauwalg in waterplas de Meeris

Geplaatst op dinsdag 24 juli 2018

Er is blauwalg geconstateerd in waterplas De Meeris, beter bekend als het Gat van Waalre. Contact met het water moet daarom vermeden worden. Ook voor dieren is het water gevaarlijk. Er zijn waarschuwingsborden rondom de plas geplaatst.

Gevolgen van blauwalg en botulisme

Blauwalg en botulisme ontwikkelt zich voornamelijk bij hogere temperaturen in de lente en in de zomer. Ook komt het voor in stilstaand water, bijvoorbeeld in grotere vijvers die zich in woonwijken bevinden en in zwemplassen. Contact met oppervlaktewater met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. Botulisme is meestal niet gevaarlijk voor mensen, maar honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. Honden kunnen beter niet in met blauwalg en/of botulisme besmet water zwemmen. Ook adviseren wij om daar niet te vissen.

Waarschuwing en informatie

Op de website van Waterschap De Dommel vindt u een actueel overzicht van locaties met blauwalg of botulisme en informatie over de risico’s.

Meer nieuws