Recreëren in het (openbaar) groen van Waalre

Geplaatst op dinsdag 5 juni 2018

Waalre is een groene woongemeente waar het fijn vertoeven is. Dit willen we natuurlijk graag zo houden. De gemeente wil daarom, samen met u, nadenken over het behoud en de verbetering van de huidige kwaliteit van het openbaar groen in Waalre om samen tot een vernieuwd groenbeleidsplan te komen.

Aan de hand van de thema’s Recreatie, Klimaat, Natuur en Cultuurlandschap geven we u de komende weken meer achtergrondinformatie over ons huidige beleid. Op 2 juli om 19.30 uur organiseert de gemeente een Groencafé in Het Huis van Waalre. In een open, café-achtige setting gaan we met elkaar in gesprek over het openbaar groen. Aanmelden hiervoor kan via communicatie@waalre.nl.

Recreatie

Waalre heeft veel te bieden voor de natuurliefhebber en recreant. In, door en langs de gemeente lopen veel recreatieve routes. Diverse fiets- en wandelroutes, zoals de knooppuntenroutes van Visitbrabant, doorkruisen het buitengebied en de centra van Waalre Dorp en Aalst. Zo kunt u onderweg lekker uitrusten op een bankje in het bos en de route eindigen op een van de gezellige terrassen in het centrum.

Aantrekkingskracht

“Het spreekt voor zich dat de uitstraling van het openbaar groen een belangrijke bijdrage levert aan de aantrekkingskracht en het verblijf van de recreant in Waalre”, zegt beleidsadviseur Ralf Jongen van de gemeente Waalre “Daarom zijn tijdens de recente herinrichting van de historische Markt in Waalre Dorp een watertappunt en bankjes aangebracht. Verder hebben we de kwaliteit en uitstraling verbeterd door de Markt te voorzien van extra kleurrijke bloemen en planten.”

Met de aanleg van het fietspad over de “Oude Spoorbaan” en de realisatie (2018) van fietspad Dommeldal – de Hogt, wordt Waalre steeds aantrekkelijker voor zowel de eigen bewoners als toeristen. Daarnaast hebben diverse landgoederen, waaronder Landgoed Eeckenrhoode en Landgoed De Loondermolen inmiddels hun deuren opgesteld voor bezoekers. Het is belangrijk dat we de kwaliteit van het openbaar groen in Waalre in stand houden en verbeteren.

Voor alle leeftijden

Hierbij worden de jongste inwoners van Waalre zeker niet vergeten. Ook voor hen is (openbaar) groen belangrijk. “Het is belangrijk dat kinderen buitenspelen en bewegen. Daarom worden steeds meer natuurlijke speelplekken gerealiseerd”, aldus Frank Niessen, projectleider en beleidsadviseur Ruimtelijke Ordening. “Ook Waalre speelt daarop in met diverse “groene” speelvoorzieningen en trapveldjes, waar kinderen in contact komen met de natuur en worden gestimuleerd om te bewegen. In de toekomst willen we, daar waar mogelijk, nog meer natuurlijk spelaanleidingen creëren op de overgangen naar bos, natuur en buitengebied. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat zowel onze inwoners als bezoekers, jong en oud, kunnen genieten van het vele groen dat Waalre te bieden heeft.”
 

Meer nieuws