Zwerfafval, dat pakken we samen aan

Geplaatst op maandag 9 april 2018

Drie klassen van basisschool de Meent in Waalre hebben vrijdag de handen uit de mouwen gestoken. Samen gingen ze de strijd aan tegen zwerfafval en raapten bij elkaar 1468 stuks afval uit de struiken en van straat. Een  afvaldeskundige nam de kinderen vervolgens mee in de wereld van afval en hergebruik. Want wat doet dat afval eigenlijk met ons milieu? En waarom kun je afval beter scheiden?

Vooral veel stukken plastic en sigarettenpeuken werden er gevonden door de leerlingen. En dat is gevaarlijk voor het milieu. Veel van het plastic belandt uiteindelijk via slootjes en rivieren in zee. Door stromingen ontstaat daar een grote ‘plastic soep’. De leerlingen van de Meent hebben daar wel oplossingen voor! Zo willen ze regelmatig zelf gaan opruimen en mensen aanspreken die wat op de grond gooien. Maar er zijn ook ideeën voor een ‘mega grote zeef’ in de rivieren zodat al het afval uit het water gevist kan worden.

In totaal krijgen zes klassen (alle groepen 5, 6 en 7) van basisschool de Meent een gastles over zwerfafval. Vrijdag 19 april zullen nog eens drie klassen aan de slag gaan met dit onderwerp om zo onze aarde schoon en gezond te houden.  De Meent heeft niet voor niets de slogan ‘we teach the future’!

Alle basisscholen en buitenschoolse opvangcentra in Waalre kunnen gratis gebruikmaken van de gastlessen ‘Zwerfafval’. Doet de school  of BSO van uw kinderen dit jaar ook (weer) mee? De gastlessen zijn geheel gratis en worden volledig verzorgd door een ervaren gastdocent van Facet Government. Scholen en BSO-locaties kunnen zich aanmelden via: Madeleine Velthuizen, madeleine@facetgovernment.nl.

De gemeente Waalre heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil op allerlei manieren bijdragen aan een duurzame samenleving en een beter milieu. Daarom heeft de gemeente een ‘Plan van Aanpak Zwerfafval’. De gastlessen zijn hier een onderdeel van. Andere projecten zijn onder andere het plaatsen van blikvangers langs fietspaden, afvalvermindering op evenementen en het faciliteren van vrijwilligers die zwerfafval rapen. Zo houden we samen Waalre mooi, schoon en fijn om te wonen.
 

Meer nieuws