Strenge maatregelen tegen hennep

Geplaatst op woensdag 6 september 2017

Alle vormen van hennep kweken zoals het stekken, knippen of drogen is gevaarlijk, illegaal en strafbaar. Daarnaast wordt hennepteelt omringd met criminele activiteiten. De gemeente Waalre pakt hennepkwekers hard aan door strenge maatregelen. Hennepkwekers krijgen hierdoor naast problemen in hun woonsituatie ook te maken met een harde fi nanciële aanpak. Hiermee ontmoedigen we mensen om een hennepkwekerij te beginnen.

Wat kunt u doen als buurtbewoner?

Een hennepkwekerij bezorgt de omgeving veel overlast en onveiligheid. Denk aan brand door oververhitting of kortsluiting, stroomstoringen, stankoverlast, lekkages, schimmelvorming, et cetera. Twijfel dus niet om een illegale kwekerij aan te geven. Ook al bent u niet helemaal
zeker, meld dat dan ook bij de politie. U kunt natuurlijk ook altijd anoniem een melding doen.

Welke signalen kunnen wijzen op een hennepkwekerij?

 • Hennepgeur/stankoverlast;
 • Geluidsoverlast door afzuiginstallaties;
 • Extra ontluchtingspijpen in het dak;
 • Fel kunstlicht/licht brandt altijd;
 • Activiteiten op vreemde tijdstippen;
 • Condensvorming op de ramen of warme muren;
 • Afgeplakte ramen of dichte gordijnen;
 • Stroomstoringen.

Wat zijn de gevolgen voor de hennepkwekers?

 • Ontruiming van de woning en ontbinding van het huurcontract. Bij woningcorporaties wordt de huurder voor de duur van vijf jaar opgenomen in het register ‘Sanctie & Kansen’ van alle woningcorporaties in Eindhoven en omgeving. Hierdoor komt de huurder vijf jaar lang niet in aanmerking voor een sociale huurwoning;
 • Alle planten worden in beslag genomen en de hennepkweker wordt strafrechtelijk vervolgd. Dit kan leiden tot een boete, taakstraf of gevangenisstraf met eventueel een strafblad;
 • Afhankelijk van de omstandigheden kan de burgemeester besluiten om het pand voor een (on)bepaalde periode te sluiten of een bestuurlijke waarschuwing te geven;
 • Energieleveranciers doen altijd aangifte van diefstal van energie;
 • De hennepkweker draait op voor alle schade: herstel aan woning, kosten voor de ontruiming, gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten, afsluiting gas en stroom plus alle kosten van eventuele gestoken energie.

Let op! Het is mogelijk dat er een flinke periode zit tussen het ontruimen van de kwekerij en de huisuitzetting van de bewoner. De datum van de huisuitzetting kan afhangen van de omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van kinderen.

Vermoeden van een hennepkwekerij in uw buurt?

Heeft u het vermoeden dat er in uw buurt een hennepkwekerij aanwezig is? Neem dan contact op met de politie via tel: 0900 8844. Uiteraard kunt u ook anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem via tel: 0800 7000.

Meer nieuws