Cultuur en natuur voor de jeugd in Waalre

Geplaatst op maandag 15 mei 2017

Spelenderwijs maken leerlingen van groep 6 kennis met een stukje natuur en bijzondere cultuur van Waalre. Ze gaan op bezoek bij het oude Willibrorduskerkje dat stamt uit de 11e eeuw. Verschillende elementen van die tijd zijn nog steeds herkenbaar. De kinderen gaan daarna op ontdekkingsreis door het bijzondere buurtschap Loon. Ook hier is nog goed te zien hoe mensen een paar honderd jaar geleden samen woonden en leefden van landbouw en veeteelt.

Wat is die honingbij een krachtpatser!

Loon is een prachtig educatief project waarbij de kinderen in mei langs 4 posten gaan bemand door vrijwilligers van de IVN scholenwerkgroep. Ze gaan langs de oude langgevelboerderijen, onder een loep bijen bestuderen en honing proeven. Ook spelen ze een spel op het oude kerkpad. Het hoogtepunt van dit project is dat de kinderen welkom zijn op het melkveebedrijf op Loon. Van dichtbij mogen ze koeien en kalfjes bekijken! Bedenken waar de melk vandaan komt, blijft voor de meeste kinderen een spannende en leuke gebeurtenis. Het ondersteunen van de ontdekkingstocht van de kinderen blijft voor de schoolgidsen en begeleiders een bijzondere ervaring.

Programma natuureducatie

Het IVN scholenwerk doet naast project Loon ook andere dingen rondom natuureducatie. Ze hebben een jaarlijks programma opgesteld voor groep 3 t/m 7. Natuureducatie is belangrijk omdat de kinderen van nu de natuurbewaarders van de toekomst zijn! In mei gaan de kinderen op ‘jacht’ naar beestjes. Na de zomervakantie gaat groep 3 en 4 op pad om de herfst te ontdekken. Groep 6 gaat de natuur rond het Meeuwven verkennen.

Ook meedoen als vrijwilliger?

Lijkt het u leuk en bijzonder om als vrijwilliger mee te doen aan de natuureducatie voor de jeugd? Meld u dan aan bij Chantal van der Strigt, coördinator IVN scholenwerkgroep Waalre, per e-mail via c.vanderstrigt@kpnmail.nl of telefonisch via 06-36050963.

Meer nieuws