Legitimatie bij referendum

Om in Nederland te kunnen stemmen moet u zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit is een Nederlands paspoort, identiteitskaart, rijbewijs, verblijfsdocument of een geprivilegieerdendocument. Ook zijn andere Europese identiteitsbewijzen geldig (behalve een Zwitsers rijbewijs).

Een identiteitsbewijs vraagt u op afspraak aan bij de gemeente. Na de aanvraag duurt het 5 werkdagen voor u het nieuwe identiteitsbewijs kunt ophalen.

Bijzonderheden

Bent u uw identiteitsdocument kwijt op de dag van het referendum? Dan kunt u toch stemmen. U kunt zich in het stembureau legitimeren met:

  • Een verklaring van vermissing van uw identiteitsbewijs (dit laat u van tevoren opmaken bij de gemeentebalie van de gemeente Waalre, én
  • een ander pasje waarop uw naam en foto staan, zoals een gepersonaliseerde OV-kaart, sportabonnement of ziekenhuispasje

Dit geldt ook als u een volmacht geeft.

Ook met een verlopen identiteitsdocument kunt u stemmen als het identiteitsdocument niet langer dan 5 jaar verlopen is. U kunt dus gebruikmaken van een identiteitsbewijs waar op staat 'geldig tot 22 maart 2013', of elke latere datum.