Raadslid worden?

Maak jij je soms druk over wat er in de maatschappij gebeurt? Denk jij dat de dingen beter kunnen? Misschien is raadslid worden wat voor jou!

Hoeveel vrije tijd heb je per week, of hoeveel tijd kun je vrijmaken?

Als raadslid neem je bijvoorbeeld deel aan vergaderingen, werkbijeenkomsten en fractiebijeenkomsten. Je neemt stukken door en onderhoudt contacten in het dorp. Globaal besteden raadsleden zo’n 10-15 uur per week aan het raadswerk.

Loop je warm voor lokale onderwerpen?

Als raadslid heb je te maken met lokale onderwerpen zoals bomen in de straat, subsidie voor verenigingen, de bouw van een school of zorg voor ouderen. Om te kunnen beslissen, moet je weten wat er speelt in het dorp, bijvoorbeeld door met mensen te praten, het nieuws te volgen, of social media in de gaten te houden.

Spreek je je graag uit?

Als raadslid vertegenwoordig je de inwoners. Je legt contacten in het dorp, bent aanspreekbaar voor inwoners en geeft je mening in openbare vergaderingen. Interesse in mensen, gemakkelijk contact leggen en de bereidheid om naar voren te stappen helpen daarbij.

Past politiek bij jou?

Compromissen sluiten, geven en nemen, samenwerken met andere fracties op bepaalde thema’s en tegengas geven bij andere onderwerpen: het hoort allemaal bij politiek. Als politicus moet je flexibel kunnen denken en goed je prioriteiten stellen. Het is altijd belangrijk dat je beslissingen kunt uitleggen.

Heb je een voorkeur voor een politieke partij?

Als je interesse hebt in raadslidmaatschap hoef je niet per se al een sterke voorkeur te hebben voor een bepaalde partij. In contacten met politieke partijen kun je erachter komen, waar je aansluiting vindt.

Lees- en kijktips over dit onderwerp

Vereniging voor raadsleden

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden stelt zich ten doel om raadsleden en gemeenteraden sterk en krachtig in positie te krijgen onder het motto 'Een sterke raad doet er toe'. Over raadslidmaatschap zoals wat een raadslid doet en hoe je het wordt.

Inspirerend boekje (PDF) met dertig interviews met raadsleden over hun drijfveren.

Infographic (PDF) ‘Wat komt er op je af?’ als raadslid.

Waalrese Politieke Partijen

Heb je al een idee over bij welke partij(en) je je zou kunnen thuisvoelen? Neem dan contact op met het partijbestuur van één of meerdere van de politieke partijen in de Waalrese raad om kennis te maken:

AWB: Aalst-Waalre Belang
VVD
D66 (secretariaat bestuur)
CDA
ZW14: Zelfstandig Waalre 2014
GroenLinks
PvdA
Groen & Progressief