Raadslid worden?

Maak jij je soms druk over wat er in de maatschappij gebeurt? Denk jij dat de dingen beter kunnen? Misschien is raadslid worden wat voor jou!

Hoeveel vrije tijd heb je per week, of hoeveel tijd kun je vrijmaken?

Als raadslid neem je bijvoorbeeld deel aan vergaderingen, werkbijeenkomsten en fractiebijeenkomsten. Je neemt stukken door en onderhoudt contacten in het dorp. Globaal besteden raadsleden zo’n 10-15 uur per week aan het raadswerk.

Loop je warm voor lokale onderwerpen?

Als raadslid heb je te maken met lokale onderwerpen zoals bomen in de straat, subsidie voor verenigingen, de bouw van een school of zorg voor ouderen. Om te kunnen beslissen, moet je weten wat er speelt in het dorp, bijvoorbeeld door met mensen te praten, het nieuws te volgen, of social media in de gaten te houden.

Spreek je je graag uit?

Als raadslid vertegenwoordig je de inwoners. Je legt contacten in het dorp, bent aanspreekbaar voor inwoners en geeft je mening in openbare vergaderingen. Interesse in mensen, gemakkelijk contact leggen en de bereidheid om naar voren te stappen helpen daarbij.

Past politiek bij jou?

Compromissen sluiten, geven en nemen, samenwerken met andere fracties op bepaalde thema’s en tegengas geven bij andere onderwerpen: het hoort allemaal bij politiek. Als politicus moet je flexibel kunnen denken en goed je prioriteiten stellen. Het is altijd belangrijk dat je beslissingen kunt uitleggen.

Heb je een voorkeur voor een politieke partij?

Als je interesse hebt in raadslidmaatschap hoef je niet per se al een sterke voorkeur te hebben voor een bepaalde partij. In contacten met politieke partijen kun je erachter komen, waar je aansluiting vindt.