Lees- en kijktips over lokale politiek en raadslidmaatschap

Wil je meer weten over lokale politiek, raadslidmaatschap of invloed uitoefenen op lokaal beleid? Op onderstaande websites vind je veel informatie over deze onderwerpen.

Prodemos

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen, onder andere in de gemeente. Interessant zijn bijvoorbeeld de pagina's de gemeente en invloed uitoefenen.

Leeromgeving van raadsleden

Op de website van Academieportal vind je de leeromgeving van raadsleden. Gezamenlijk gemaakt door VNG, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Vereniging voor raadsleden en de Vereniging van griffiers.

Deze leeromgeving biedt een enorme schat aan informatie! Als je snel belangrijke kennis wil opdoen, volg je microcursussen over alle basale onderwerpen: bijvoorbeeld ‘Hoe ziet de gemeente eruit? (drie filmpjes van 2, 4 en 6 minuten), ‘Een krachtige raad’ (PDF) of ‘Wat doet een raadslid?’ (filmpje 2 minuten). Als belangstellende kies je bij het binnenkomen voor ‘overig’. Je hoeft geen account aan te maken om toegang te krijgen.

Vereniging voor raadsleden

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden stelt zich ten doel om raadsleden en gemeenteraden sterk en krachtig in positie te krijgen onder het motto 'Een sterke raad doet er toe'. Interessant zijn bijvoorbeeld:

Kennispunt Lokale Politieke Partijen

De website Kennispunt Lokale Politieke Partijen bevat veel informatie voor (alle) lokale politieke partijen in Nederland. Van het oprichten en organiseren van een lokale partij, tot inhoudelijke dossiers over veel voorkomende thema’s en een opleidings- en trainingsaanbod. Interessant zijn bijvoorbeeld dossiers met informatie over inhoudelijke onderwerpen die in veel gemeenten spelen en de pagina over het oprichten van een partij.

Contact

Waalrese Politieke Partijen

Heb je al een idee over bij welke partij(en) je je zou kunnen thuisvoelen? Neem dan contact op met het partijbestuur van één of meerdere van de politieke partijen in de Waalrese raad om kennis te maken:

Griffie van de gemeenteraad

Heb je nog geen goed beeld van de Waalrese politiek en wil je eens sparren over jouw mogelijkheden? Neem dan contact op met de griffie via griffie@waalre.nl voor een oriënterend gesprek.