Europese verkiezingen

Op 6 juni 2024 zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. U kunt alleen stemmen als u de Nederlandse nationaliteit heeft. Of de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie (EU).

Stemmen

U mag zelf bepalen in welk EU-land u gaat stemmen. In Nederland of in het EU-land van uw nationaliteit. Gaat u in Nederland stemmen? Dan kiest u voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Geen Nederlandse nationaliteit?

Bent u EU-burger? En woont u in Nederland, maar heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Als u in Nederland wilt stemmen moet u vooraf een Y-32 formulier invullen. Hiermee registreert u zich eenmalig bij uw gemeente.

Met het Y-32 formulier verklaart u dat u niet ook in een ander land stemt. Anders zou u 2 keer kunnen stemmen voor het Europees Parlement. En dat mag niet. Ook verklaart u met dit formulier dat u niet van het kiesrecht bent uitgesloten.

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en woont u in Nederland? Dan is een formulier niet nodig.

Formulier inleveren

Stuur het Nederlandstalige formulier naar de gemeente waar u staat ingeschreven. De gemeente moet het formulier uiterlijk op 23 april 2024 hebben ontvangen. Stuur de volgende bijlage mee:

  • Kopie van uw geldige paspoort uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van uw geldige rijbewijs uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van uw identiteitskaart uit Nederland, of
  • Kopie van een document waaruit uw identiteit, nationaliteit, en verblijfsrechtelijke positie blijkt

Stuur het formulier met bijlage naar:

Gemeente Waalre
Postbus 10.000
5580 GA Waalre

Binnen 7 dagen besluit de gemeente of u mag stemmen.

Stempas

Als u mag stemmen, krijgt u in mei 2024 een stempas van de gemeente. Met uw stempas kunt u stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement.

Registratie intrekken

Heeft u zich eerder in Nederland geregistreerd voor de Europese verkiezingen? Maar wilt u in 2024 stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt? Neem dan contact op met de gemeente om uw eerdere registratie Y-32 in te trekken.