Herdenking Brabantse gesneuvelden

Op deze pagina vindt u alle informatie over het programma ter gelegenheid van de 75ste provinciale herdenking van Brabantse gesneuvelden. Het thema is "Herdenken krijgt een gezicht."

Op woensdag 11 september 2019 vindt voor de 75ste maal de provinciale herdenking van Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders plaats in Waalre. De herdenking begint om 19.00 uur en wordt georganiseerd door de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden. Het thema "Herdenken krijgt een gezicht" is gebaseerd op het initiatief van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) om foto's en verhalen op te halen van alle Brabantse gesneuvelden en die verhalen te bundelen en te digitaliseren. Gastspreker dit jaar is Guus Meeuwis.

De 75ste herdenking wordt opgeluisterd door de politieharmonie Oost-Brabant. Verder werken aan het programma mee leerlingen van de groepen 8 van Basisschool De Wilderen Waalre, deelnemers aan de internationale jeugdconferentie Past: Forward, Reflect, Rethink, Remember, organist Leen Nijdam, fluitist Stef Bazelmans, trompettist Herbert Bakker en beiaardier Nan Los. De herdenking in de Willibrorduskerk wordt geopend en afgesloten door de voorzitter van de stichting, de heer Frank Petter.

Stille stoet

Na afloop van de herdenking in de kerk gaan de aanwezigen, onder de klanken van de beiaard, die in 1950 speciaal voor deze herdenking is aangeschaft, in stille stoet via de markt naar het provinciaal gedachtenismonument, het "Oude Willibrorduskerkje". Beiaardier Nan Los speelt Joodse muziek, gecomponeerd/gearrangeerd door Mathieu Polak. In het kerkje vindt onder muzikale begeleiding van Stef Bazelmans en Leen Nijdam de kranslegging en het defilé langs het graf van de Brabantse soldaat plaats. Na afloop van de kranslegging is eenieder van harte welkom voor een samenzijn in ontmoetingscentrum 'Het Klooster', gelegen aan de Hoogstraat 8.

Aanmelden herdenking

Het bestuur van de Stichting nodigt ook de inwoners van Waalre nadrukkelijk uit voor het bijwonen van de herdenking. Gelet op de te verwachten belangstelling en het beperkt aantal vrije plaatsen, verzoeken wij eenieder die geen uitnodiging ontvangt maar de herdenking toch bij wil wonen, om zich per mail aan te melden bij het secretariaat van de Stichting via secretariaat.shbg@gmail.com

Praktische informatie

De herdenking vindt plaats op 11 september in de Willibrorduskerk aan de Markt 23. Aanvang om 19.00 uur. Vertegenwoordigers van de media zijn bij de herdenking van harte uitgenodigd. In de kerk zijn voor de schrijvende pers en fotografen plaatsen gereserveerd.

Jeugdconferentie "Past: Forward, Reflect, Rethink, Remember"

Op 28 oktober 1945 werd in Waalre de eerste Brabantse herdenking van de gevallenen georganiseerd. Nu, 75 jaar later, is die traditie nog steeds springlevend. Zowel de provincie als de stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden vinden het belangrijk om de traditie in Brabant te verankeren, nieuwe wegen naar de toekomst in te slaan en jongeren te betrekken. Daarom wordt van 9 tot 11 september een internationale jeugdconferentie gehouden met als titel: "Past, Forward, Reflect, Rethink, Remember". De resultaten van deze conferentie worden voorafgaand aan de herdenking op 11 september om 17.00 uur in Het Huis van Waalre gepresenteerd.

Bevrijdingsconcert

Het Oude Willibrorduskerkje is op zondag 15 september van 13.00 uur tot 15.00 uur open voor het publiek. Vanaf 14.00 uur speelt Nan Los een bevrijdingsbeiaardconcert. Om 15.00 uur wordt er een bevrijdingsconcert uitgevoerd door het ensemble Tango de Barrio. Een ensemble dat Argentijnse muziek brengt op een feestelijke en meeslepende wijze. Het concert wordt door de Stichting aangeboden aan de gemeenschap en is gratis toegankelijk.

Tentoonstelling eregalerij Brabantse Gesneuvelden in het Waalres Museum

Van zaterdag 7 tot en met zondag 22 september 2019 vindt er in het Waalres Museum, gelegen aan de Willibrorduslaan, een tentoonstelling plaats van de door het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) opgehaalde verhalen en beelden van de Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Meer informatie

Voor meer informatie over de herdenking kunt u zich wenden tot de secretaris van de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden, J.A.J. Claessen, via e-mail secretariaat.shbg@gmail.com of de website Brabants gesneuvelden