Gezond Waalre

Het welzijn van onze inwoners vinden we belangrijk. Daarom stimuleren we een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl bereik je onder andere door te sporten en te bewegen. Maar ook door gezond te eten en voldoende te slapen. We willen inwoners in beweging laten komen om gezonder te worden of gezond te blijven. Hoe we dat doen? In de gemeente zijn veel professionals, bedrijven en verenigingen die een bijdrage willen en kunnen leveren. De gemeente werkt met hen samen om ambities in acties om te zetten. Dat doen we de komende 4 jaar aan de hand van het Leefstijlakkoord Gezond Waalre en het uitvoeringsplan van het Gezond en Actief Leven Akkoord.

We zetten sport en beweging in om de gezondheid te bevorderen. Daarbij richten we ons steeds meer op preventie, want voorkomen is beter dan genezen. Ook voor gezonde mensen is sport en beweging belangrijk om gezond te blijven. Sportverenigingen, andere sport- en beweegaanbieders, maar ook zorg- en welzijnspartners, onderwijs en kinderopvangorganisaties dragen er in Waalre aan bij dat onze inwoners volop kunnen sporten en bewegen. Vele professionals en vrijwilligers zetten zich daar met hart en ziel voor in.

Maar sporten, bewegen of meedoen aan een activiteit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Omdat het aanbod niet bekend is. Of omdat er drempels worden ervaren. Dat is ontzettend jammer want het hoort bij een gezonde leefstijl en is ook nog eens hartstikke leuk. Wethouder Kees Vortman vertelt waarom een leefstijlakkoord belangrijk is:

Met het Leefstijlakkoord Gezond Waalre werken we sámen met onze partners aan nog meer verbinding en toegankelijkheid van sport en beweging. Met als doel om inwoners in beweging te houden en te brengen en de toekomstbestendigheid van de sportaanbieders te vergroten. Door met elkaar samen te werken bereik je meer. Samen zetten we ons in zodat iedereen in Waalre met plezier kan sporten en bewegen en gezond kan leven.

Waalres Sport- en beweegakkoord & het Lokaal Preventieakkoord Gezond Waalre

De afgelopen 3 jaar hebben we samen met deze partners gewerkt aan de ambities en acties uit het Waalres Sport- en beweegakkoord 2020-2022 en het Lokaal Preventieakkoord Gezond Waalre 2021-2023. Dat heeft al tot mooie resultaten geleid. In de eerst helft van 2023 hebben we op verzoek van het Ministerie van VWS gewerkt aan een herijking van dat Sport- en beweegakkoord. Nu ligt er een nieuw Leefstijlakkoord Gezond Waalre 2023-2026; een mooie handleiding voor nog meer acties die bijdragen aan gezonde en gelukkige inwoners.

Daarnaast ligt er ook een uitvoeringsplan voor het Gezond en Actief Leven akkoord. Hierin zijn 13 verschillende thema’s gebundeld. Thema’s zoals valpreventie, sportakkoord, leefomgeving en mantelzorg krijgen nu nog beter een plek in de gemeente. En de komende jaren zal er meer gewerkt worden aan preventie.

Vragen, wensen, behoeften en ideeën insturen

Vul het formulier in of stuur een mail naar gezond@waalre.nl. Marieke Driessen, Gezond Waalre Regisseur bij de gemeente Waalre, neemt dan contact met u op.