Ervaringen van inwoners

Wil je je huis verduurzamen en ben je op zoek naar voorbeelden en inspiratie? Op deze pagina lees je ervaringen van inwoners uit de gemeente Waalre die al duurzame maatregelen in en rondom hun huis hebben genomen. Zij delen graag hun verhaal en geven tips en adviezen waar je op kunt letten bij het verduurzamen van jouw woning.

Hanne en Peter Snel bouwden een passief huis: klimaatneutraal en altijd warme voeten

Energiezuinig wonen is goed voor het milieu, je portemonnee én je leefomgeving verbetert erdoor. Daar weten Hanne en Peter Snel uit Waalre alles van. Het echtpaar bouwde (met een heel team) namelijk in 2014 een klimaatneutraal huis; een passief huis. Het eerste passieve huis in Waalre. Door het bouwproces hebben ze veel kennis over energieneutraal wonen opgedaan en die delen ze graag. Daarom is Peter de klimaatburgemeester van Waalre geworden.

Peter vertelt:

We zijn altijd al bewust bezig met ons energieverbruik en hebben in ons vorige huis alles goed geïsoleerd. Maar bij bestaande bouw heb je beperkte mogelijkheden.

Dus toen Hanne en Peter in 2014 een stuk grond in Waalre konden kopen, was al snel besloten dat daar een nieuw huis kwam.

Dat was wel een droom; ons eigen huis bouwen. Maar dat wilden we dan wel zo energiezuinig mogelijk doen. Ik heb veel gelezen over duurzame initiatieven en kwam bij de Passiefhuis Stichting in Duitsland uit.

Weinig verbruik

Peter legt uit:

Het belangrijkste uitgangspunt is dat je een huis bouwt dat weinig verbruikt. Je wilt het verbruik van warmte en water zo laag mogelijk maken. Dat begint al bij de ligging van het huis. De kamers waarin je het meeste zit, zoals de woonkamer, komen op het zuiden te liggen. Dan krijg je al veel warmte van de zon in je huis. De slaapkamers liggen bij ons juist op het noorden, want die willen we koeler houden.

Samenwerken

Om het passieve huis te bouwen, schakelde het echtpaar een bouwteam in. Peter zocht een geschikte architect en vond die in Lex Beusen uit Waalre. Ook de installateur en aannemer stonden achter het principe van het passieve huis.

Peter:

Dat was heel leuk om met z’n allen aan zo’n project te werken. Niemand had ooit een passief huis gebouwd, maar ze kenden de principes wel. Om een passief huis certificering te krijgen, moet je aan heel wat eisen voldoen. Maar dat is gelukt.

Naast de juiste ligging van het huis en hele goede zonwering, is isolatie enorm belangrijk. Ons huis is nagenoeg kierdicht en daar hebben we veel moeite voor gedaan. Om wel verse lucht binnen te krijgen, hebben we een centraal ventilatiesysteem met energieterugwinning in huis. Die zorgt ervoor dat er verse lucht in het huis komt via de vloerventilatie en dat de ‘gebruikte’ lucht via douche en wc afgevoerd wordt. Een warmtewisselaar zorgt dat de koude aanvoerlucht wordt voorverwarmd door de warme afvoerlucht. Het voordeel daarvan is dat je altijd schone, gefilterde lucht hebt.

Hanne is gevoelig voor astma, maar sinds we hier wonen, is dat over.

Extreem goede isolatie

De realisering van het huis heeft in totaal twee jaar geduurd.

Peter vertelt verder:

Van tevoren moesten we laten uitrekenen wat de energiebehoefte was van ons huis. Daarbij kijken ze naar de gemiddelde temperatuur, de zonstand, het aantal mensen dat in het huis woont en het aantal apparaten dat energie verbruikt.

Dat hebben de architect en constructeur meegenomen in hun berekeningen en toen konden we bouwen. De isolatie is dus heel extreem, die ligt als het ware als een warme deken om het huis. Doordat er geen constructies zoals een schoorsteen of balken door de isolatieschil steken, komt er ook geen kou binnen.

Daarnaast hebben we een zonneboiler met thermische platen die het grootste gedeelte van het douchewater opwarmt en liggen er elektrische zonnepanelen op het dak, daarmee wekken we elektriciteit op. We weten hoeveel energie het huis nodig heeft en daardoor zijn alle investeringen erg de moeite waard. We hopen hier nog tientallen jaren te wonen, want het is binnen zo prettig leven, de temperatuur is altijd constant.

Klimaatburgemeester van Waalre

Peter is door zijn passie over duurzaam wonen, nu ook klimaatburgemeester van Waalre. Dit initiatief van het ministerie van Economische zaken en Klimaat moet ervoor zorgen dat klimaatbewustzijn meer gaat leven. Peter zet zich er zeker voor in:

Als mensen vragen hebben over de duurzame maatregelen kunnen ze bij mij terecht. Begin bij de basis: goed isoleren is belangrijk. Ik deel mijn kennis graag met andere inwoners. Mocht je meer informatie willen, neem dan contact op met ons via passiefhuiswaalre@icloud.com.


Duurzamer wonen, ervaringen van inwoners: Diana Engel en Rens Peters

Bewust bezig zijn met het milieu en het klimaat, is steeds meer in trek. Maar hoe bespaar je op de energiekosten? En waar let je op bij het bouwen van een nieuw huis? Diana Engel en Rens Peters uit Aalst delen hun ervaring met het besparen van energie thuis.

Diana:

We vinden het heel belangrijk om energieneutraal te worden. Het gaat over de toekomst van ons en van onze kinderen, daar willen we in investeren. Daarom zijn we actief bezig met energiebesparende maatregelen.

Met hun twee kinderen (6 en 9 jaar oud) wonen Diana en Rens in een nieuwbouwwoning die in 2016 werd opgeleverd.

Rens:

We hebben meegedaan aan een collectief particulier ondernemerschapsproject, waarbij we met 12 anderen een stuk grond hebben gekocht. Daarop hebben we allemaal een eigen huis gebouwd dat aan bepaalde duurzaamheidsvoorwaarden moest voldoen.

Het gaat om de rc-waarde (resistance construction), die staat voor de hele huisisolatie. De spouwmuur– of dakisolatie is dus in alle huizen hoog genoeg om duurzaam te zijn.

Warmte terugwin systeem

Rens gaat verder:

We hebben daarbij gekozen om een warmte terugwin systeem te laten installeren, ons huis heeft overal dubbelglas en we hebben zonnepanelen. Die zonnepanelen zijn gekoppeld aan het warmte terugwin systeem. De zonnepanelen zorgen voor de energie die het systeem nodig heeft.

Diana volgt:

Onze energierekening is superlaag, omdat ons huis goed geïsoleerd is. Alles is potdicht, er zijn zelf geen ventilatieluikjes waardoor koude wind binnen kan komen. De warmte terugwin installatie zorgt voor mechanische luchttoevoer in het hele huis. Dat systeem zit op zolder en pompt de lucht van buiten naar binnen. Daar wordt het verwarmd met warme binnenlucht die afgezogen wordt. Door de dubbele luchtgaten verspreidt het systeem de warme lucht door het huis. Daarnaast hebben we vloerverwarming, maar die staat zelden aan.

Zonnepanelen en de Groene Zone

Het gezin heeft naast de zonnepanelen die bij het nieuwbouwproject hoorden, ook nog acht zonnepanelen via de gemeente laten leggen. Rens:

We hebben meegedaan aan de Groene Zone. Zo konden we vier jaar geleden voor een goede prijs zonnepanelen kopen. Ik vergelijk nogal veel en dit kwam echt goed uit de bus. De service is goed. We hebben de komende 15 jaar recht op service en op afstand houden ze in de gaten of alles nog goed werkt

De gemeente schiet de zonnepanelen als het ware voor en je betaalt met zeer minimale rente die kosten verspreid terug. Zulke initiatieven zijn zo goed, want het is betrouwbaar en een stuk minder gedoe voor particulieren.

Garage bouwen

Bij het bouwen van hun garage houden Diana en Rens ook rekening met het milieu:

We hebben gekozen om het raamwerk van de garage van hout te maken in plaats van steen. Hout is duurzamer om te maken, namelijk. Het isolatiemateriaal zetten we direct tegen de buitenmuur en het hout aan. Daardoor gaat er weinig warmte verloren. En de garage staat direct aan het huis, dus dat zorgt weer voor extra isolatie

Daarnaast hebben we alleen maar ledlampen in huis, die gaan gewoon veel langer mee dan gewone lampen. Daar keek ik als student zelfs al naar. We zijn tevreden met onze maatregelen, maar willen uiteindelijk graag nog van het gas af. Dat doen we te zijner tijd zeker ook, maar gaan dit stap voor stap doen.

Groene Zone

Meer weten over de Groene Zone? Kijk op www.degroenzone.nl. (Let op, er zijn nog maar enkele plekken beschikbaar, kijk op de website voor het actuele aanbod).


Nan Zevenhek deelt haar beste duurzaamheidstips

Energie besparen is goed voor het klimaat én je portemonnee. Maar we worden tegenwoordig overladen met informatie en mogelijkheden waardoor keuzestress de overhand neemt. Met welke energiebesparende maatregelen begin ik? Wat zijn financieringsmogelijkheden?

Nan Zevenhek in haar tuin met op de achtergrond twee regentonnenWe gingen langs bij Nan Zevenhek. Zij woont samen met haar man in een vrijstaand huis in de gemeente Waalre. Tien jaar geleden namen zij hun intrek in deze jaren zeventig woning in een prachtig groene omgeving. Stapje voor stapje hebben zij het huis verduurzaamd. Er zijn grotere maatregelen genomen, maar ook de dagelijkse keuzes tellen mee. Als echte fanatiekelingen vinden Nan en haar man duurzaamheid tegenwoordig vrijwel vanzelfsprekend. Nan vindt het leuk om op onderzoek uit te gaan en deelt daarom met enthousiasme haar verhaal en haar beste tips met anderen. 

Energiebesparende maatregelen

Er zijn diverse maatregelen getroffen om de woning te verduurzamen, waaronder isolatie. Volgens Nan is “het isoleren van het dak, het vervangen van de schuifpuien met tripel glas en het aanbrengen van dubbelglas voor de ramen de belangrijkste veranderingen geweest.” Daarnaast hebben ze zonnepanelen laten installeren. Hoewel dit ingrijpende maatregelen zijn, hebben ze ook laagdrempelige isolatie mogelijkheden toegepast.

We hebben de vloer niet geïsoleerd, omdat dit voor ons huis van onderaf niet mogelijk is: er is namelijk geen kruipruimte.

Het isoleren van een vloer zonder kruipruimte is een vrij dure en ingrijpende maatregel.

In plaats hiervan hebben we een groot wollen tapijt gekocht en in een deel van onze woonkamer gelegd met ondertapijt. Dit zorgt voor extra comfort en warmte. Daarnaast maken we ook gebruik van dubbele gordijnen om de warmte in huis vast te houden.

Onder het mom “wat je niet gebruikt, hoeft ook niet verwarmd te worden” verwarmen ze het huis vooral lokaal en alleen als het nodig is.

Doordat we ons huis goed geïsoleerd hebben is er veel minder tocht en kou. Dit betekent dat we de verwarming ook niet zoveel nodig hebben. We maken in de slaapkamer en keuken alleen af en toe gebruik van een elektrisch kacheltje.

Ook zijn er enkele infraroodpanelen in huis te vinden.

Deze panelen geven stralingswarmte. Bij gebruik is het net alsof je in de zon zit, dat is heerlijk!

Meten is weten

Slimme energiemanagerNan heeft zelf een slimme energiemanager in de meterkast geïnstalleerd om het energieverbruik en opwek van haar zonnepanelen bij te houden.

Het is goed om je energieverbruik in de gaten te houden. Zo kan je patronen leren herkennen. Dat maakt het ook gemakkelijker om uit te zoeken wat de grootste energieslurpers zijn in huis en waar je dus het beste op kunt besparen. Zo hebben we vorig jaar een nieuwe energiezuinige koelkast gekocht. De boilers in de keuken en badkamer gaan maar beperkt aan en zetten we, als we een aantal dagen weg zijn, uit. Gebruik van LED-lampen scheelt ook heel veel. Let op: als je zonnepanelen aan wil sluiten is het altijd aan te raden om met de netbeheerder, in onze regio is dat Enexis, in gesprek te gaan of de huidige aansluiting hiervoor geschikt is.

Afkoppelen van de regenpijp

Regenton aangesloten op de regenpijpNaast de energiebesparende maatregelen die zijn genomen heeft Nan ook haar regenpijp afgekoppeld van het riool.

80% van het regenwater dat op ons huis valt komt nu terecht in onze tuin in plaats van in het riool. Zo dragen we bij aan het tegengaan van droogte en wateroverlast.

Een tip van Nan is om gebruik te maken van een Robuuste Regenton: zodra deze ton vol raakt, loopt het water geleidelijk via een hevel de tuin of de vijver in. Hierdoor kan de regenton niet overlopen bij extreme regenbuien. Het regenwater dat je opvangt met de regenton kun je weer gebruiken om bijvoorbeeld de planten in de tuin water te geven. Daarnaast scheelt het veel energie in de rioolwaterzuivering als het regenwater daar niet verwerkt hoeft te worden. 

Kosten van de verduurzaming

Een mogelijkheid om kosten voor het verduurzamen van je woning en tuin te besparen is door gebruik te maken van tweedehandse materialen en spullen.

Met relatief goedkope tweedehands materialen bespaar je op grondstoffen en bespaar je ook nog eens energie voor de productie van spullen. Soms moet je ergens tegenaanlopen, maar er zijn voldoende websites voor tweedehands spullen.

Zo maakte Nan zelf gebruikt van een tweedehands regenton en isolatiemateriaal voor de schuur.

Ook kun je naar financieringsmogelijkheden kijken zoals de Energiebespaarlening.

Dakisolatie en tripel glas kosten veel geld, maar bij de Energiebespaarlening is de rente heel laag en heb je vijftien jaar afschrijving. Daarmee zijn er weinig extra lasten.

Wensen voor de toekomst

Hoewel Nan en haar man al vele verduurzamingsstappen hebben genomen zijn ze nog niet klaar. Nan heeft namelijk nog diverse wensen voor de toekomst. Zelf zou ze graag kijken naar de mogelijkheid om een warmtepomp te installeren in huis, maar ook innovatievere maatregelen zoals energieopslag of het delen van energie met de buurt spreken haar erg aan.


Oscar Hol verduurzaamt op een natuurlijk moment

Het is niet altijd eenvoudig om je huis te verduurzamen, met name wanneer het grote maatregelen zoals isolatie of vloerverwarming betreft. Het verbouwen of het opknappen van je woning wordt daarom gezien als een natuurlijk moment om duurzaamheidsmaatregelen te nemen.

We spreken Oscar Hol midden in de verbouwing van het huis van hem en zijn vrouw Ingrid. Hun grootste plannen voor de herinrichting van het huis zijn gevormd in samenwerking met een architect. Volgens Oscar kon het duurzaamheidsaspect daarin niet ontbreken.

Het zit in ons karakter om met duurzaamheid bezig te zijn. We zijn dan misschien niet extreem fanatiek, maar we vinden het wel belangrijk om betrokken te zijn in de wereld en onze bijdrage te leveren.

Duurzame verbouwingsplannen

Oscar en zijn vrouw hebben ervoor gekozen om de benedenverdieping van het huis uit te laten bouwen. Met dit idee schepten zij de eerste plannen en uiteindelijk bracht de architect deze plannen tot leven.

Samen met mijn vrouw hebben we vier kinderen, dus het is fijn om de ruimte van het huis optimaal te benutten. Als je zelf plannen maakt loop je toch al snel tegen verschillende beperkingen aan, daarom was het fijn om een expert erbij te halen, zo konden we in samenwerking de uiteindelijke keuze maken.

Ook duurzaamheid werd als aspect meegenomen in de plannen, ook voor de toekomst.

We hebben van tevoren al nagedacht over alle verduurzamingsmaatregelen die we stapsgewijs willen gaan toepassen. Zo willen we over een tijdje zonnepanelen laten leggen en gebruik gaan maken van een (hybride) warmtepomp. Daarvoor hebben we al alle voorzieningen in de meterkast laten aanbrengen, zodat dit straks gemakkelijker gaat. Alles staat eigenlijk al gereed.

De tuin klimaatproof maken

Er zijn nu ook al een aantal duurzaamheidsmaatregelen getroffen tijdens de huidige verbouwing. Een belangrijk element was onder andere de aanleg van een groen dak.

De reden dat we voor een groen dak wilden gaan kwam voornamelijk voort uit duurzaamheidsoverwegingen. Een groen dak zorgt voor isolatie in de winter en juist koelte in de zomer, dat sprak ons aan. Daarnaast vonden we het ook gewoon heel mooi.

Ook koos het gezin ervoor om een regenton te plaatsen en dat bleek hard nodig te zijn.

Dit was een makkelijke keuze en ook makkelijk om te installeren. Met de extreme regenbuien kwam de regenton ons eigenlijk heel goed uit. De daken in de buurt houden veel regenwater vast en je ziet daardoor in de straat ook dat de riolen overlopen of de tuin volloopt omdat het water nergens heen kan. Nu vangen zowel het groen dak en de regenton het regenwater op en wordt het langzaam afgevoerd.

Duurzaamheid in het dagelijkse leven

Voor Oscar is het belangrijk om duurzaamheid mee te nemen in de overweging van zijn keuzes, of dit nou groot of klein is.

We noemen onszelf geen fanatiekelingen, maar we proberen er wel altijd rekening mee te houden. Ik denk dat heel veel mensen dit hebben. Zo letten we op ons energie- en waterverbruik en hoort afval scheiden daar natuurlijk ook bij. Tijdens de verbouwing hadden we bijvoorbeeld zo’n 25 lampendoosjes die bestonden uit plastic, karton en piepschuim. Misschien is dit voor sommigen te veel moeite, maar ik wilde dit dan toch wel graag scheiden. Dat zit in mijn systeem.

De grootste tip van Oscar is om na te gaan of er subsidies beschikbaar zijn waar je als inwoner gebruikt van kunt maken.

Er loopt momenteel een subsidie vanuit gemeente Waalre voor het afkoppelen van de regenpijp. Als wij dit eerder hadden geweten hadden wij dit ook als overweging binnen onze verbouwingsplannen kunnen meenemen. Je zou dan bijvoorbeeld het regenwater de tuin in kunnen laten lopen doormiddel van een laagteberging met grind.

Plannen voor de toekomst

Tijdens de verbouwing zijn alle logische keuzes al gemaakt om in de toekomst stap voor stap meerdere duurzaamheidsmaatregelen te kunnen treffen. De grootste toekomstplannen liggen nu bij het plaatsen van zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp. Zo heeft de elektricien er alvast voor gezorgd dat de kabels van de zonnepanelen straks binnendoor via de meterkast geplaatst kunnen worden.

Tijdens onze verbouwing hebben we er ook al voor gekozen om een vloerverwarming aan te brengen in huis. Dit zal straks ook gunstiger zijn als we overstappen op een warmtepomp en je gaat werken met lagere temperaturen. We bereiden ons voor en zorgen dat eigenlijk alles in elkaar past, maar dit doen we wel op ons eigen tempo.

Ook wil het gezin uiteindelijk overgaan op een elektrische auto.

Het moet natuurlijk passen binnen de mogelijkheden en ons budget. Voor nu kijken we vooral wat we al wel kunnen doen.


Familie Ploem creëert een duurzaam en zelfvoorzienend droomhuis

In Nederland streven we de doelstellingen uit het Klimaatakkoord na. De warmtetransitie is hier onderdeel van: in 2030 moeten 1,5 miljoen huizen aardgasvrij zijn gemaakt, in 2050 alle 8 miljoen gebouwen. Maar wat betekent dit nou eigenlijk voor jou als inwoner? En als je volledig van het gas af wil, waar moet je dan beginnen?

Vader, moeder, zoon en dochter van de familie Ploem. De dochter houdt een bordje vast met de tekst wij doen duurzaamHet vereist veel onderzoek, maar dan heb je ook wat bewijst familie Ploem. Het gezin van vier verhuisde van Waalre-dorp naar de Frederik Hendrikstraat in Aalst. In anderhalf jaar tijd verbouwden zij hun hoekwoning uit 1928 volledig om tot een duurzaam en zelfvoorzienend (volledig van het gas af) droomhuis met label A+. En nu vrijwel alles klaar is, op misschien wat plintjes en kleine aanpassingen na, delen zij graag hun verhaal met anderen.

Planning is ontzettend belangrijk

Met de verhuizing stond een grote verbouwing op de planning. Maar waar begin je dan met de verduurzaming van je woning?

Planning is ontzettend belangrijk. We zijn voor de verbouwing eigenlijk al een jaar bezig geweest met onderzoek doen, in gesprek gaan, plannen, meten en passen.

Er werden verschillende gesprekken gevoerd met buurtgenoten om hen ervaringen mee te nemen voor de eigen verbouwing. Om overzicht te houden werd alles ingedeeld in mapjes. De materialen en mensen werden zoveel mogelijk lokaal gezocht. 

Na ongeveer een jaar onderzoek en planning hebben ze uiteindelijk de plannen met een bouwkundig tekenaar, timmerman en metselaar in samenwerking uitgevoerd. Ook de kinderen hielpen met plezier mee tijdens de verbouwing, “ze hebben mee gemetseld, dakpannen gesjouwd en hun eigen muren gesloopt”. Onder het motto “Als je het doet, doe het dan goed” werd alles zo duurzaam mogelijk en met A-materialen verbouwd. Van isolatie en elektrische verwarming tot aan het plaatsen van zonnepanelen.

Zelfvoorzienend, comfort en een lage energierekening

Volgens Raymond Ploem heeft de verduurzaming erg bijgedragen aan een fijne woonomgeving en het leefgenot.

We zijn in principe zelfvoorzienend. Zo vangen we met regentonnen het water op om de tuin te besproeien en hebben we zonnepanelen om energie op te wekken.

Omdat alles in het huis elektrisch is, heeft het ook een grote impact op de energierekening: deze is gedaald van €160 naar €35 per maand. Daarnaast zorgt de isolatie voor veel comfort: het blijft koel in de zomer  en aangenaam warm in de winter. Dat maakt de investeringen op lange termijn volgens Raymond dan ook waard.

Ondanks dat label A+ geen doel was op zich, vond de familie Ploem het wel belangrijk om van het gas af te gaan. Aanstaand echtgenote Diana Klok:

Daar werken we in Nederland toch uiteindelijk naartoe. Wij vinden het ook heel belangrijk om duurzaam bezig te zijn en hebben naar verschillende dingen gekeken; van wateropvang in de douche tot aan het aanleggen van een groen dak.

Ze beamen dat het met name belangrijk is om te kijken naar wat bij jou en jouw woning past en ook technisch haalbaar is.

Sommige mensen vinden zonnepanelen niet mooi, maar als het bijdraagt aan het reduceren van je energierekening dan is dat natuurlijk erg zinvol.

De kleine beetjes helpen

Om de verbouwingskosten niet te hoog te laten worden, heeft het gezin waar mogelijk gebruik gemaakt van subsidies en regelingen.

Je kunt natuurlijk BTW terugvragen op zonnepanelen en via een Bouwdepot kun je ook een lening tegen een gunstige rente krijgen. Uiteindelijk is alles netjes terugbetaald en zitten we ook prima met onze hypotheek.

Momenteel zijn ze bezig met een subsidie aanvraag voor isolatie en duurzame energie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (ISDE).

Ook in het dagelijkse leven houdt het gezin zich bezig met duurzaamheid. Zo proberen ze korter te douchen, gaan ze vaak op de fiets en delen ze oude kledingstukken met buurtgenoten. Alle materialen die overbleven na de verbouwing werden verkocht op Markplaats.

We waren voorheen nog helemaal niet veel met duurzaamheid bezig, pas bij de verbouwing is dit aan bod gekomen en nu pakken we dit ook door in ons dagelijks leven. Het verschil maken doe je nog altijd zelf.

Duurzame Huizen Route

Het gezin nam in 2020 deel aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Ze werden genomineerd voor het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ en werden zevende voor een ‘Woning vóór 1945 met een oppervlakte groter dan 150 vierkante meter’. Deelnemers konden contact opnemen voor vragen over de verbouwing en een (digitaal) kijkje nemen in hun huis. Ook dit jaar willen ze weer meedoen aan de Duurzame Huizen Route.

Ons heeft het veel opgeleverd om ervaringen op te doen uit de buurt. Als wij anderen daarmee kunnen helpen doen we dat maar al te graag.

Meer informatie

Wil je meer weten over de woning van familie Ploem? Raymond deelt zijn verhaal op de website van de Nationale Duurzame Huizen Route, net als 1.800 andere voorbeeldwoningen op het platform. Neem contact op met huiseigenaren via het contactformulier op de website of breng een bezoek aan een woning in de buurt op zaterdag 30 oktober en 6 november 2021.