Let op!Vanwege de coronamaatregelen gelden er aangepaste openingstijden voor de balie burgerzaken en het Huis van Waalre. Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen met 040-2282500 (bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8.30 - 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 - 12.30 uur). U kunt niet vrij binnenlopen, ook niet voor het afhalen van documenten. Dit kan alleen na een telefonische gemaakte afspraak.

Let op!Komt u naar het Huis van Waalre, dan is het verplicht om een mondkapje te dragen.

Als gemeente volgen wij de richtlijnen en adviezen van het RIVM, Rijksoverheid en de GGD over het coronavirus. Meer informatie vindt u op de websites van RIVM en Rijksoverheid. Het landelijke informatienummer: 0800-1351 is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Op deze pagina verzamelen we alle berichtgeving van de gemeente Waalre rondom corona. 

Informatie voor anderstaligen, slechthorenden en kwetsbare doelgroepen

Information in English

For more information about the coronavirus in English, please visit the website of the National Institute for Health and Environment, or the website of the Dutch Government.

Whatsapp hulplijn voor anderstaligen

Het Rode Kruis is gestart met een Whatsapp hulplijn voor anderstaligen, speciaal voor mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn en daardoor nauwelijks iets meekrijgen van de maatregelen rond het coronavirus. Zij vormen een risico voor zichzelf en voor anderen. 

De Whatsapp hulplijn is bereikbaar in (vooralsnog) het Turks via 06-48158053 en in het Marrokaans-Arabisch & Tamazight (Berbers) via 06-48158055. 

Video's in gebarentaal

Op de website van de Rijksoverheid wordt een deel van de informatie over het coronavirus aangeboden in Nederlandse Gebarentaal (NGT).

Uitleghulp Steffie

Op de website corona.steffie.nl legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor kwetsbare doelgroepen, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking en laaggeletterden.

Nieuwsberichten

Woensdag 28 april 2021

Dinsdag 9 maart 2021

Woensdag 10 februari 2021

Maandag 1 februari 2021

Dinsdag 15 december 2020

Maandag 30 november 2020

Maandag 2 november 2020

Woensdag 14 oktober 2020

Vrijdag 2 oktober 2020

Woensdag 30 september 2020

Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.

Aandacht voor ouderen

Voor de ouderen in Waalre zorgen de speciale maatregelen voor het coronavirus voor een zware tijd. Doordat zij zoveel mogelijk thuis moeten blijven ziet het dagelijkse leven er voor hen heel anders uit.

Vraag om hulp en zoek contact

Juist in deze tijd zijn er veel initiatieven vanuit verschillende organisaties, bedrijven en inwoners van Waalre om anderen en u te helpen. Zij bieden hulp aan ouderen, een steuntje in de rug of een luisterend oor. Aarzel niet om hulp te vragen als u dat nodig heeft.

Hulp of een luisterend oor

Bij GoedvoorMekaarWaalre kunnen ouderen, mantelzorgers en ook anderen die het nodig hebben, terecht voor hulp of een luisterend oor. Zij kunnen u ook doorverwijzen naar andere organisaties voor specifieke vragen of hulp. GoedvoorMekaarWaalre is te bereiken van maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 12.00 uur via telefoonnummer: 06-25762422.

In contact komen met anderen

Er zijn een aantal mogelijkheden om in contact te komen met anderen:

Vragen, ondersteuning, zorgen of een gesprek

Heeft u vragen, zorgen of ondersteuning nodig? Dan zijn de volgende instanties bereid u te helpen:

  • Lumens: (040) 219 33 00. Voor als u zich zorgen maakt of vragen heeft over ondersteuning tijdens de coronacrisis.De Ouderen-Infolijn: (030) 340 06 00. Van KBO-PCOB, maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
  • Rode Kruis Hulplijn: (070) 445 58 88). Maandag t/m zondag van 9:00 tot 21:00 uur.
  • ANBO (algemene Nederlandse Bond voor Ouderen): (0348) 46 66 66. Maandag t/m zondag van 09:00 tot 21:00 uur.
  • Luisterlijn: 0900 0767. Maandag t/m zondag, 24 uur per dag. Voor een luisterend oor en een goed gesprek per telefoon.
  • De Mantelzorglijn: 030–7606055. Maandag t/m vrijdag 9.00 tot 18 uur. Op mantelzorg.nl is meer te vinden over mantelzorg en het coronavirus.

Coronahulp in Waalre

Wilt u hulp bieden of heeft u hulp nodig? Ga naar de website van Goed voor Mekaar Waalre en de Facebookgroep Bewegen voor een ander.

Informatie voor ondernemers en ZZP'ers

Het coronavirus heeft enorme gevolgen voor bedrijven en zzp’ers. Bent u als Waalrese ondernemer getroffen door deze crisis? De gemeente en landelijke overheid hebben een overzicht aan maatregelen en ondersteuning opgesteld voor ondernemers die door de coronacrisis in problemen komen.

Informatie over welzijn en zorg 

Lumens

Maakt u zich zorgen of zit u met vragen over ondersteuning tijdens de coronacrisis? Bel met Lumens: 040-2193300. Een team van professionals staat voor u klaar om u op weg te helpen naar de juiste oplossing. Voor crisissituaties welzijn/zorg buiten kantoortijd kan gebeld worden met het crisisnummer: 040-2530350.

Veilig Thuis

Vanwege de avondklok is de chat van Veilig Thuis landelijk ook ’s avonds bereikbaar. Slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen tot en met 9 februari tijdens werkdagen van 09.00 uur tot 22.00 uur chatten met een medewerker van Veilig Thuis. Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.

Is er geweld bij jou thuis tijdens de avondklok? Bel bij direct gevaar altijd 112 en verlaat zo nodig je huis. Je mag ook naar iemand anders toe gaan. Dit mag ook als je je thuis onveilig voelt, maar er geen direct gevaar is. Kijk of je bij iemand terecht kan, bij voorkeur bij jou in de buurt. In deze gevallen is het toegestaan om je huis te verlaten en krijg je geen boete.

Als je wilt praten over jouw situatie of advies wilt wat je kan doen, kun je contact opnemen met Veilig Thuis. Dat kan ook anoniem. Om zo goed mogelijk bereikbaar te zijn heeft Veilig Thuis de chat tijdens de periode van de avondklok uitgebreid tot tien uur ‘s avonds. De chat is te vinden via www.veiligthuis.nl. Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.

Steunpunt Coronazorgen

Al ruim een half jaar hebben we te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Ook mentaal eist deze crisis zijn tol; zeker nu deze zo lang aanhoudt. Voor iedereen in Nederland die vragen heeft of zich zorgen maakt over zichzelf of een ander is er het Steunpunt Coronazorgen. Dit steunpunt is opgezet door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in samenwerking met het RIVM.

Mensen vinden hier actuele en relevante informatie en tips over hoe ze met hun zorgen om kunnen gaan en er zijn doorverwijzingen naar hulp. De informatie op het Steunpunt Coronazorgen wordt wekelijks aangevuld door experts op het gebied van rampen, crises en psychosociale hulpverlening.

Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

TONK staat voor Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Dit is geld van de gemeente voor als u weinig inkomen heeft door de coronamaatregelen. En als u hierdoor moeite heeft met het betalen van uw woonkosten. Bijvoorbeeld de huur of de hypotheekrente. Ook voor de kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, gas en water kunt u een vergoeding krijgen.

Lees meer over de TONK.

Informatie over dienstverlening gemeente en het Huis van Waalre

Vanwege de coronamaatregelen gelden er aangepaste openingstijden voor de gemeentebalie en het Huis van Waalre. Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen met 040-2282500 (bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8.30 - 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 - 12.30 uur). U kunt niet vrij binnenlopen, ook niet voor het afhalen van documenten. Dit kan alleen na een telefonische gemaakte afspraak. Komt u naar het Huis van Waalre, dan is het verplicht om een mondkapje te dragen.

De bibliotheek is weer beperkt open. Let op: het is alleen mogelijk om vooraf gereserveerde boeken af te halen. Activiteiten van de bibliotheek worden veel online gegeven. Voor de rest is het Huis van Waalre helaas volledig gesloten. Kijk voor meer informatie op de website van het Huis van Waalre.

Openbaar vervoer, buurtbus en taxbus

De landelijke avondklok per 28 april 2021 wordt afgeschaft. Dit houdt in dat Taxbus weer op de normale tijden gaat rijden:

  • Zondag tot en met donderdag van 07.00 tot 00.00 uur
  • Vrijdag en zaterdag van 07.00 tot 01.00 uur

Vanaf maandag 3 mei gaan alle buurtbussen van Hermes weer rijden in de regio Zuid-Oost-Brabant. Dit houdt in dat het per 3 mei niet langer mogelijk is voor mensen zonder Wmo-pas om Taxbus te gebruiken.

Kijk voor de actuele informatie op de websites van Bravo (busdiensten), Hermes (buurtbus) en Taxbus.

Wat maakt u mee in coronatijd?

De gemeente is zoek naar verhalen. Verhalen van inwoners die iets moois doen. We willen voor deze mensen extra aandacht, een opkikker, een steuntje in de rug of een compliment delen.

We horen graag wat u meemaakt in coronatijd. Het zijn misschien zware tijden, maar er zijn altijd ook mooie dingen. Een goed initiatief van uw buurvrouw, een helpende hand van een vereniging. Uit verwachte of juist onverwachte hoek.

Ook een mooi verhaal? Stuur een mail naar communicatie@waalre.nl.

Ingestuurde verhalen

Alle verhalen van inwoners uit onze gemeente bundelen we in een overzicht.