Als gemeente volgen wij de richtlijnen en adviezen van het RIVM, Rijksoverheid en de GGD over het coronavirus. Meer informatie vindt u op de websites van RIVM en Rijksoverheid. Het landelijke informatienummer: 0800-1351 is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Op deze pagina verzamelen we alle berichtgeving van de gemeente Waalre rondom corona. 

Informatie voor anderstaligen, slechthorenden en kwetsbare doelgroepen

Information in English

For more information about the coronavirus in English, please visit the website of the National Institute for Health and Environment, or the website of the Dutch Government.

Whatsapp hulplijn voor anderstaligen

Het Rode Kruis is gestart met een Whatsapp hulplijn voor anderstaligen, speciaal voor mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn en daardoor nauwelijks iets meekrijgen van de maatregelen rond het coronavirus. Zij vormen een risico voor zichzelf en voor anderen. 

De Whatsapp hulplijn is bereikbaar in (vooralsnog) het Turks via 06-48158053 en in het Marrokaans-Arabisch & Tamazight (Berbers) via 06-48158055. 

Video's in gebarentaal

Op de website van de Rijksoverheid wordt een deel van de informatie over het coronavirus aangeboden in Nederlandse Gebarentaal (NGT).

Uitleghulp Steffie

Op de website corona.steffie.nl legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor kwetsbare doelgroepen, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking en laaggeletterden.

Aandacht voor ouderen

Voor de ouderen in Waalre zorgen de speciale maatregelen voor het coronavirus voor een zware tijd. Doordat zij zoveel mogelijk thuis moeten blijven ziet het dagelijkse leven er voor hen heel anders uit.

Vraag om hulp en zoek contact

Juist in deze tijd zijn er veel initiatieven vanuit verschillende organisaties, bedrijven en inwoners van Waalre om anderen en u te helpen. Zij bieden hulp aan ouderen, een steuntje in de rug of een luisterend oor. Aarzel niet om hulp te vragen als u dat nodig heeft.

Hulp of een luisterend oor

Bij Goed voor Mekaar Waalre kunnen ouderen, mantelzorgers en ook anderen die het nodig hebben, terecht voor hulp of een luisterend oor. Zij kunnen u ook doorverwijzen naar andere organisaties voor specifieke vragen of hulp. Goed voor Mekaar Waalre is te bereiken van maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 12.00 uur via telefoonnummer: 06-25762422.

In contact komen met anderen

Er zijn een aantal mogelijkheden om in contact te komen met anderen:

Vragen, ondersteuning, zorgen of een gesprek

Heeft u vragen, zorgen of ondersteuning nodig? Dan zijn de volgende instanties bereid u te helpen:

  • Lumens: (040) 219 33 00. Voor als u zich zorgen maakt of vragen heeft over ondersteuning tijdens de coronacrisis.De Ouderen-Infolijn: (030) 340 06 00. Van KBO-PCOB, maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
  • Rode Kruis Hulplijn: (070) 445 58 88). Maandag t/m zondag van 9:00 tot 21:00 uur.
  • ANBO (algemene Nederlandse Bond voor Ouderen): (0348) 46 66 66. Maandag t/m zondag van 09:00 tot 21:00 uur.
  • Luisterlijn: 0900 0767. Maandag t/m zondag, 24 uur per dag. Voor een luisterend oor en een goed gesprek per telefoon.
  • De Mantelzorglijn: 030–7606055. Maandag t/m vrijdag 9.00 tot 18 uur. Op mantelzorg.nl is meer te vinden over mantelzorg en het coronavirus.

Coronahulp in Waalre

Wilt u hulp bieden of heeft u hulp nodig? Ga naar de website van Goed voor Mekaar Waalre en de Facebookgroep Bewegen voor een ander.

Informatie voor ondernemers en ZZP'ers

Het coronavirus heeft enorme gevolgen voor bedrijven en zzp’ers. Bent u als Waalrese ondernemer getroffen door deze crisis? De gemeente en landelijke overheid hebben een overzicht aan maatregelen en ondersteuning opgesteld voor ondernemers die door de coronacrisis in problemen komen.

Informatie over welzijn en zorg 

Lumens

Maakt u zich zorgen of zit u met vragen over ondersteuning tijdens de coronacrisis? Bel met Lumens: 040-2193300. Een team van professionals staat voor u klaar om u op weg te helpen naar de juiste oplossing. Voor crisissituaties welzijn/zorg buiten kantoortijd kan gebeld worden met het crisisnummer: 040-2530350.

Veilig Thuis

Slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen dagelijks van 09.00 uur tot 17.00 uur chatten met een medewerker van Veilig Thuis. Chatten kan anoniem. De chat is te vinden via www.veiligthuis.nl. Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen en is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.

Is er geweld bij jou thuis? Bel bij direct gevaar altijd 112 en verlaat zo nodig je huis. Kijk of je bij iemand terecht kan, bij voorkeur bij jou in de buurt.

Steunpunt Coronazorgen

Voor iedereen in Nederland die vragen heeft of zich zorgen maakt over zichzelf of een ander is er het Steunpunt Coronazorgen. Dit steunpunt is opgezet door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in samenwerking met het RIVM.

Mensen vinden hier actuele en relevante informatie en tips over hoe ze met hun zorgen om kunnen gaan en er zijn doorverwijzingen naar hulp. De informatie op het Steunpunt Coronazorgen wordt wekelijks aangevuld door experts op het gebied van rampen, crises en psychosociale hulpverlening.

Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

TONK staat voor Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Dit is geld van de gemeente voor als u weinig inkomen heeft door de coronamaatregelen. En als u hierdoor moeite heeft met het betalen van uw woonkosten. Bijvoorbeeld de huur of de hypotheekrente. Ook voor de kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, gas en water kunt u een vergoeding krijgen.

Lees meer over de TONK.

Informatie over dienstverlening gemeente en het Huis van Waalre

De gemeentebalie is volledig terug gegaan naar de reguliere openingstijden. Ook kunt u weer online een afspraak maken.

De bibliotheek is ook weer open en er vinden weer activiteiten plaats. Kijk voor meer informatie op de website van het Huis van Waalre.

Openbaar vervoer, buurtbus en taxbus

De Taxbus rijdt weer op de normale tijden:

  • Zondag tot en met donderdag van 07.00 tot 00.00 uur
  • Vrijdag en zaterdag van 07.00 tot 01.00 uur

Allle buurtbussen van Hermes rijden ook weer in de regio Zuid-Oost-Brabant. Per 3 mei is het niet langer mogelijk voor mensen zonder Wmo-pas om Taxbus te gebruiken.

Kijk voor de actuele informatie op de websites van Bravo (busdiensten), Hermes (buurtbus) en Taxbus.

Wat maakt u mee in coronatijd?

De gemeente is zoek naar verhalen. Verhalen van inwoners die iets moois doen. We willen voor deze mensen extra aandacht, een opkikker, een steuntje in de rug of een compliment delen.

We horen graag wat u meemaakt in coronatijd. Het zijn misschien zware tijden, maar er zijn altijd ook mooie dingen. Een goed initiatief van uw buurvrouw, een helpende hand van een vereniging. Uit verwachte of juist onverwachte hoek.

Ook een mooi verhaal? Stuur een mail naar communicatie@waalre.nl.

Ingestuurde verhalen

Alle verhalen van inwoners uit onze gemeente bundelen we in een overzicht.