Hoe verloopt een burgemeestersbenoeming?

Wat moet er nou eigenlijk allemaal gebeuren, voordat de Koning zijn handtekening onder een burgemeestersbenoeming zet? Nou, dat is geen klein klusje! Er zijn veel mensen bij betrokken en er gaat veel tijd overheen.

Profielschets

De gemeenteraad heeft een doorslaggevende rol bij het vinden van een burgemeester. Dat begint met het opstellen van een profielschets: daar is de Waalrese raad nú mee bezig. De mening van inwoners verwerkt de raad in het profiel. De profielschets wordt op 12 mei overhandigd aan de Commissaris van de Koning Ina Adema. Zij start dan een sollicitatieprocedure. Sollicitatiebrieven komen bij haar binnen. Ze maakt dan een eerste selectie van een aantal kandidaten waarvan zij denkt dat die een goede burgemeester voor Waalre zouden kunnen zijn.

Sollicitatiegesprekken

De gemeenteraad vormt een vertrouwenscommissie. In het najaar voert die commissie sollicitatiegesprekken met de kandidaten. Aan het eind besluit ze welke kandidaat het best past bij Waalre. De commissie adviseert dan de raad een kandidaat voor te dragen voor benoeming. De minister van Binnenlandse Zaken, dat is nu Hanke Bruins-Slot, zorgt dan voor een handtekening van de Koning op de benoeming. Doet ze dat zomaar? Ja, eigenlijk wel. De minister kán in uitzonderlijke gevallen afwijken van de aanbeveling van de raad. Maar dat is al heel lang niet meer voorgekomen.